Bilde: Aina Elstad Stensgård
Vil inspirere til å spise opp
– Det folk mangler er inspirasjon og ideer til hvordan man bruker rester, og hvordan man tar vare på dem. At det ikke trenger å være så tidkrevende eller vanskelig, sier Sigrunn Marie Hultin von der Fehr. Som mekevaresjef i TORO jobber hun mye med bærekraft og ser den samme tendensen som forskeren.
– Vi ser at nordmenn er mer og mer opptatt av å være bærekraftig i matveien. Og vi ser at mange sliter med å få brukt opp matrestene sine, og at de derfor havner i søpla, forteller Hultin von der Fehr.
Men en ting skal vi ha: Vi er gode på å pimpe opp suppene våre med matrester og ekstra ingredienser. På den måten gjør mange allerede en innsats for å minske matsvinnet – uten at de er klar over det selv.
Utover høsten setter TORO ekstra fokus på restemat gjennom kampanjen Redd restene. Gjennom tips på TOROs pakninger, på nett og gjennom en helt ny nettjeneste, blir det kortere vei til mer inspirasjon og matglede.
– 9 av 10 vil kaster mindre mat. Gir vi dem trygghet og inspirasjon til å spise restene, vil det ha store ringvirkninger på miljøet, sier merkevaresjefen.
Hun viser til statistikk som sier at en tredjedel av all mat som blir produsert aldri blir spist.
– Det betyr at en tredjedel av klimautslippene fra mat er helt unødvendige. Det samme gjelder store mengder ferskvann som blir brukt til matproduksjon, og landareal som kunne blitt brukt til biologisk mangfold, forteller Hultin von der Fehr og fortsetter engasjert:
– I den norske matvareindustrien skjer det store forandringer takket være bransjeordningene vi har fått på plass. Hvis vi også kan hjelpe forbrukerne med å kaste mindre mat, kan vi ta viktige steg på veien mot å halvere miljøutslippene innen 2030.
TORO hjelper deg å hacke restematen
For å få matrestene ut av kjøleskapet og opp i grytene, har TORO som en del av kampanjen utviklet en gratis tjeneste som gir ensomme tomater og gårsdagens ris ny glød.
Tjenesten heter «Redd restene» og inspirerer og gir råd til hvordan dine gode rester kan spises opp. Her kan du legge inn hvilke matvarer du har i kjøleskapet og scrolle gjennom korte videoer med smarte og kreative reste-hacks, tilpasset ingrediensene eller restene du har.
Du kan også lage en profil hvor du kan lagre dine favoritt-hacks. Alle tipsene er enkle å følge, og det tar kort tid å finne en inspirerende og gjennomførbare måter å bruke opp ingredienser i kjøleskapet, kjøkkenskap og frys.
– Redd restene-webappen er en kreativ måte å spise opp restene i kjøleskapet, og den kan være til god hjelp og inspirasjon når du skal planlegge neste handletur, påpeker merkevaresjefen.