Produkter / Midag

Klassisk lammestek med fløtegratinerte poteter

Til 5 porsjoner
1,00 stklammelår, helst utbeinet3,00 stkhvitløksbåter5,00 kvasterfrisk rosmarin3,00 stksmåløk

Grønnsaker

150,00 gaspargesbønner200,00 gcherrytomater200,00 gsmåløk2,00 sssmør200,00 gsopp

I formen

4,00 stkgulrøtter2,00 stkløk6,00 stkhvitløksbåter1,00 kvastfrisk rosmarin7,00 dlvann

Fløtegratinerte poteter

1,00 kgpoteter3,00 dlkremfløte3,00 dlmelk3,00 stkhvitløksbåter1,00 dlrevet gulrost

Lammesaus

4,50 dllammekraft0,50 dlkremfløte

Server nydelig helstekt lammelår til den store påskemiddagen. Ha fløtegratinerte poteter, fargerike grønnsaker og ikke minst en skikkelig god saus til.

Slik gjør du

  • 1

    Ta ut lammelåret av kjøleskapet minst 1 time før steking, og gni det inn med salt og pepper. Ben ut steken eller be om hjelp til det i ferskvaredisken.

  • 2

    Fyll: Grovhakk hvitløk, litt rosmarin og småløk. Fordel dette utover i det utbenete lammelåret. Kvern pepper og dryss salt over kjøttet, før det hele surres sammen med bomullstråd. Stikk noen rosmarinkvaster innenfor tråden.

  • 3

    I formen: Grovhakk løk, gulrøtter og hvitløkbåter. Bruk gjerne frisk rosmarin, om du har noe mer igjen. Hell i vann, og legg lammelåret på toppen.

  • 4

    Steketid og temperatur: Stekes ved 225°C i 15 – 20 min, og skru deretter ned til 125°C. Stekes til lammesteken er rosa i midten, ca 65-68°C. Bruk steketermometer. Ta ut formen og la kjøttet hvile. Sil den gode kraften fra formen.

  • 5

    Fløtegratinerte poteter: Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Ha dem i en kjele, tilsett 2-3 ts salt og 1/2 ts pepper. Ha i hakkede hvitløkbåter. Hell over kremfløte og melk, slik at det dekker potetene. Kok opp under omrøring, skru ned og rør av og til. Etter drøye 10 min begynner det hele å tykne. Ha det over i en ildfast form, dryss revet gulost på toppen. Stekes ved 200°C på midterste rille i 20 min eller til osten er gyllen. Potetene kan ev kokes dagen i forveien, fylles i formen og settes kaldt. Dryss ost over og stek som angitt dagen etter. Beregn litt lenger steketid.

  • 6

    Lammesaus: Kok inn kraften fra formen til du har igjen ca 5 dl. Tilsett innholdet fra 1 pose lammesaus i kraften. Kok opp under omrøring som anvist på posen. Tilsett og smak til med kremfløte.

  • 7

    Servering: Mens lammesteken hviler, stekes de fløtegratinerte potetene i ovnen. Pensle tomatene med olje, og la de steke med potetene de siste 5 – 10 min. Surr småløk i panne med smør, bland inn sopp delt i to, de siste minuttene. Kok aspargesbønner i lettsaltet vann i to min. Skjær kjøttet i skiver og server med grønnsaker, saus og fløtegratinerte poteter.