Fyll
100,00 gromtemperert smør100,00 gmarsipan2,00 sskanel1,00 tskardemommeKrem
5,00 dlkremfløte2,00 ssmelisHva med å lage disse herlige svensk-inspirerte Fastelavnsbollene til Fastelavn? I Sverige lager man Semlor. Semla ligner veldig på fastelavnsboller, men inneholder mandelmasse eller marsipan i tillegg til krem. Denne varianten er en blanding av kanelboller, fastelavnsboller og svensk Semla, med herlig mandel i fyllet. Nyt!
Slik gjør du
- 1
Ta ut smøret til fyllet i god tid og sett det på kjøkkenbenken. Del gjerne smøret opp i små biter for å få det romtemperert fortere.
- 2
Elt 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet – Bollemiks, 3 dl lunkent vann ( ca. 37 °C.) og 50 g smeltet smør. Har du ikke kjøkkenmaskin kan du elte for hånd i 8-10 minutter. Elt til deigen blir smidig. Lang og god elting er bakerens beste råd for perfekte boller. Dekk bollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted (når du baker gjærbakst er det viktig at det ikke er trekk, det kan drepe gjæren). La deigen heve i 10 minutter. (heving er nøkkelen til god bakst, så hev gjerne deigen opptil 60 minutter om du har tid.)
- 3
Lag fyllet ved å blande godt sammen mykt smør, kanel, kardemomme og raspet marsipan.
- 4
Kjevle deretter deigen ut til en rektangel og smør utover fyllet. Brett rektangelet i bredden, først 2/3 inn og deretter 1/3 over den første bretten, slik at deigen blir i tre lag.
- 5
Skjær i 14 strimler. Tvinn hver strimmel og form til en knute.
- 6
Sett bollene på stekebrett og la bollene heve på et lunt sted i ca. 1 time, til bollene har fått dobbel størrelse. Da blir de ekstra gode!
- 7
Sett ovnen på 225 °C (over- og undervarme). Når ovnen er blitt varm, stek bollene på midterste rille i ca. 8 minutter og avkjøl på rist.
- 8
Pisk en myk krem av 5 dl kremfløte og 2 ts melis. Del de avkjølte bollene i to og ha krem på den nederste delen. Sett på «toppen» og sikt over litt melis.