Uten mat og drikke, duger helten ikke. Det samme gjelder for studenter. Samtidig kan man spare mye på mat ved å følge et par enkle regler. I snitt bruker studenter over 3300 kr på mat i måneden ifølge SIFOs referansebudsjett. Dette sammen med bolig utgjør en stor del av studentbudsjettet.

 

Hva er hemmeligheten for å spare på matutgiftene? Spør du kanskje deg selv. Det skal vi gå gjennom nå, og vi har også et par ekstra tips til hvordan du kan halvere matbudsjettet. Hva du skal bruke pengene du sparer på er opp til deg, men en bufferkonto er alltid grei å ha. Plutselig kommer det uforutsette utgifter, og da har man litt ekstra å rutte med.

 

Slik sparer du på matbudsjettet

Vi har tidligere skrevet om «Mattips til deg som student» som beskriver de beste tipsene for å spare penger på mat. Derfor kommer vi ikke til å gjenta det som står der, men oppsummere hovedpunktene under.

 

  1. Legg en måltidsplan og lag en handleliste
  2. Planlegg for kjøttfrie dager og fisk
  3. Kast mindre mat og utnytt restene
  4. Se på holdbarheten til matvarene

 

Følger du disse enkle tipsene er mye gjort, og du kommer til å spare penger som du kan bruke på andre ting enn mat. Vi har i tillegg noen flere tips som vi ønsker å dele med deg. Er du disiplinert og god til å planlegge, vil du kunne spare opp mot 1500 kr per måned.

 

Spar penger ved å være kreativ

Start alltid med å se etter hva du har i skapene og kjøleskapet hjemme før du kjøper noe nytt. Baser middagen din på hva du har, og din tur på butikken vil bli mye billigere Er du heldig så slippe du å dra på butikken i det hele tatt. Trenger du inspirasjon til hvordan du blir kvitt rester kan du finne masse gode oppskrifter under.

 

Restemat

 

Når du planlegger for neste ukes middager, prøv alltid å lage retter som bruker de samme ingrediensene. Du kan også ta utgangspunktet i å kjøpe ingredienser som passer i mange retter. Da slipper du å spise det samme hver dag, uten at du må kaste matrester.

Du behøver ikke alltid å følge oppskrifter til punkt og prikke. Står det i oppskriften at du skal bruke isbergsalat, men du har kun spinat så går det helt fint. Kjøttdeig kan også fint byttes ut med bønner, og kylling kan fint byttes ut med blomkål for eksempel.

 

Ha en egen matkonto

Opprett en matkonto med eget bankkort, som du kun bruker til mat. Sett inn det beløpet du planlegger å bruke på mat per måned. Det vil gi deg mye bedre kontroll over dine matutgifter, og du vil være mye mer bevisst om du går over budsjett. Det vil forhåpentligvis motivere deg til å lage gode planer som vil spare deg en god del penger.

Det vil fungere enda bedre for dere som bor i kollektiv med andre. Da kan dere opprette en felleskonto og planlegge middager sammen. Da vil dere spare enda mer penger, da det ofte er lettere å planlegge for flere. Ettersom mange matvarer kommer i større kvantum. Det er jo også morsommere å lage mat sammen med noen, eller kanskje dere bytter på?

Bor du ikke i kollektiv, så fortvil ikke. Du kan spare mye penger på å invitere venner hjem på middag, istedenfor å spise ute. Gjør en helaften ut av det med spill eller andre aktiviteter. Det er billigere og ofte mye hyggelige.

Se også: Studentmat

 

Mattilbud og store kvantum

Her må man være litt forsiktig. Det er fort gjort å kjøpe alt som er på tilbud, men det er ikke sikkert at du kommer til å spare penger. Kjøper du 3 for 2 tilbud av matvarer du ikke bruker så mye av, ender du fort opp med å kaste en del. Tenkt deg godt om, og kjøp kun det du faktisk trenger på tilbud.

Utenom tilbud, så er ofte grønnsaker, kornvarer og belgfrukter de rimeligste råvarene. Norske grønnsaker i sesong er ofte billig. La deg inspirere av tilbud og rimelige råvarer når du planlegger middager og handlelisten.

Du får ofte mer for pengene om du kjøper større pakninger. Derfor lønner det seg å kjøpe store kvantum, og fryse det ned om du har mulighet. Da holder det lenger. Er dere flere kan det lønne seg å kjøpe en fryseboks hvis dere har plass til det i kollektivet.

Ved å bruke applikasjoner som «Too Good To Go» kan du spare både penger og miljøet. Appen går ut på at du i et begrenset tidsvindu kan kjøpe mat til nedsatt pris eller hente mat gratis som ellers ville blitt kastet.