En undersøkelse gjennomført av Norstat for TORO i 2019 viser at ca. halvparten av befolkningen ønsker å spise mer klimavennlig enn de gjør i dag, men for mange av oss er det vanskelig å vite hvilken mat som er klimavennlig. Vi snakket med klimaforsker Bob van Oort – seniorforsker ved Cicero senter for klimaforskning og ekspert på klimapåvirkningene fra mat. Hans budskap var tydelig; du trenger ikke bli vegetarianer, faktisk kommer du langt bare ved å følge kostholdsrådene. Mer enn halvparten av menn og rundt en tredjedel av kvinner spiser mer rødt kjøtt enn den anbefalte maksgrensen i kostrådene. Ca. 25% av menn spiser mer enn dobbelt så mye. For mange av oss vil det bety at vi burde spise mer grønt og mindre rødt kjøtt. I tillegg er det viktig at vi spiser opp maten – ca. 30% av maten som produseres går rett i søpla. Det er bortkastet klimautslipp!
Hva er det viktigste man kan gjøre for å redusere fotavtrykket sitt gjennom mat?
— Spis mindre animalsk og mer plantebasert (belgfrukter, korn, frukt og grønt). Det viktigste vi som konsumenter kan gjøre er å skifte balansen mot færre animalske produkter. Rundt 80% av norsk kosthold kommer fra animalske produkter som har mange ganger større utslipp enn plantebaserte produkter. I tillegg bør vi spise opp maten og unngå bortkastede utslipp, svarer Bob.
Tips: Slik bruker du matrestene
Hvorfor er det så store forskjeller i utslipp fra rødt og hvitt kjøtt?
— Drøvtyggere som storfe og sau produserer mye av klimagassen metan når de fordøyer maten sin. Det er mange nyanser når man snakker om klimaeffekten av utslipp, men generelt kan man si at metan er ca. 25 ganger sterkere enn CO2 og står for ca. halvparten av utslippene fra drøvtyggere som storfe. Andre dyr produserer lite eller ingenting av denne gassen. I tillegg, som ved andre typer kjøtt som svin og kylling, går det mye utslipp av andre klimagasser som CO2 og lystgass fra blant annet produksjon av fôr. Dessuten er drøvtyggere mindre effektive enn andre dyr til å omsette mat til energi: de trenger mer fôr for å produsere like mye kjøtt, tilføyer han.
Hvorfor er det så stor forskjell i utslipp fra plantebasert og animalsk kjøtt?
— En gjennomsnittlig ku trenger rundt 8 kilo kraftfôr per dag og rundt 40 kilo grovfôr (gress). Kylling spiser rundt 2 kilo kraftfôr for å produsere 1 kg kjøtt. Det er en hel del nyanser her, men det er rett og slett mer effektivt for oss å spise planter direkte, sier Bob.
Hvorfor er det så viktig å redusere inntaket av kjøtt?
— Globalt fortsetter utslipp av alle klimagasser å øke, og matsystemet står for rundt 25-30% av alle globale utslipp. Husdyrhold utgjør rundt halvparten av det. I tillegg bruker husdyrhold store landarealer og påvirker miljøet. Metan, som drøvtyggere slipper ut mye av, er en kraftig klimagass, men har kort levetid. Ved å redusere metan er det som å fjerne metan fra atmosfæren. Det gir en kort men kraftig effekt som kan bidra til å redusere oppvarmingen, og unngå at vi går over et kritisk vippepunkt, forklarer han.