Pannekakedagen markerer at det er 40 dager til palmesøndag og påske! Visste du at pannekakedagen ble til fordi det var den siste dagen før fasten og man gjerne ville bli kvitt alle de ferske matvarene som melk, egg og smør før man ikke skulle spise så mye på en stund?
Det finnes varianter av pannekaker i mange land og innen mange forskjellige kulturer. I USA har man gjerne små porsjonspannekaker som er noe tykkere enn de vi har i Norge, dett fordi de pleier å ha bakepulver i røra. I USA spiser man pannekaker til både frokost, lunsj og middag.
I Russland har de Blinis, små pannekaker som lages med gjær og bokhvetemel. Blinis serveres gjerne med kaviar, rømme og rødløk og er kjent som en populær forrett her i Norge.
I Frankrike spiser de Crêpe, en mye tynnere pannekake laget av mye av de samme ingrediensene som våre pannekaker.Crêpes kan serveres med flere ulike typer fyll avhengig om den skal spises til frokost, middag eller dessert.
De norske pannekakene er gjerne tynne, store og laget på hvetemel, melk, egg og litt sukker og salt. Tradisjonelt nytes pannekaker med sukker, blåbærsyltetøy eller bacon. Vi har også lefser, lomper og lapper i «pannekakefamilien». Her er gjerne innholdet i røra er litt annerledes, men formen og fremgangsmåten er nokså lik.
Det finnes altså uendelig med variasjonsmuligheter når det kommer til pannekaker. Her gir vi deg våre favorittoppskrifter!