Restemat

Slik reduserer du matsvinn

Slik reduserer du matsvinn

Matsvinn er et enormt globalt problem, og står for mye av forurensningen på planeten vår. Den gode nyheten er at det finnes mange enkle grep vi som vanlige forbrukere kan ta, for å bidra til å redusere mengden matsvinn. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva slags mat vi kaster mest av, og hvordan du kan gå frem for å kaste mindre mat. Spoiler: Det er enklere og morsommere enn du kanskje tror!

 

Den store utfordringen med matsvinn

Tall publisert av Boston Consulting Group, viser til at en tredjedel av maten som produseres i verden, havner i søppelet. Bare i Norge kastet vi 450 000 tonn mat i 2020, og selv om dagligvare og matindustrien står for sin andel av dette, kommer hele 216 000 tonn fra vanlige husholdninger.

 

Dette må vi gjøre noe med, og et enkelt sted å starte er med ens egne vaner rundt innkjøp av mat og matlaging. Her kan vi alle bidra, og det skal ikke store innsatsen til for å gjøre en forskjell.

 

Tips 1: Unngå slappe grønnsaker og tørt brød

Når vi skal se på mengdene mat som kastet på verdensbasis, er det bare å holde seg fast: Dette er svimlende tall. Vi kaster 644 millioner tonn frukt og grønnsaker, 347 millioner tonn kornprodukter og 275 millioner tonn rot- og knollvekster årlig.

 

Vi har vel alle møtt på noen slappe gulrøtter og poteter som har blitt myke i kjøleskapsdøra, og det er ikke rart første innskytelse er å kaste dem. Med et enkelt triks kan du vekke grønnsaker til live igjen: Legg dem i en bolle med kaldt vann. Det tar ikke lang tid før de er tilbake til sitt gamle jeg og kan brukes i en deilig middagsrett. Om grønnsakene er litt slitne, betyr ikke det at de ikke er spiselige. En litt slapp paprika kan likevel brukes i en deilig og veldig populær tacopai, for eksempel.

 

Visste du at du kan smuldre det tørre brødet til brødmel, og bruke det sammen med resten av melet neste gang du baker? Arme riddere er også en smart og velsmakende måte å bruke tørt brød på. Rør sammen noen egg med kanel, kardemomme og sukker, og legg brødskivene i blandingen før du steker i stekepanna til de er gylne. Enkelt, raskt og kjempegodt. Det finnes utallige smarte måter å bruke tørt brød på. Hvorfor ikke gjøre det til en utfordring i familien? Alle kan komme med sine forslag, og så er det bare å arrangere kokkekonkurranse! Kanskje viser det seg at å redusere matsvinn kan være gøy?

 

Tips 2: Planlegg meny og innkjøp

De fleste av oss kan nok kjenne seg igjen i at det blir med både det ene og andre hjem fra butikken når man ikke plukker ut fra en handleliste. Det hjelper lite å ta med det sunne blomkålhodet som så så riktig ut i butikken dersom du egentlig vet at dere aldri kommer til å spise det. Her gjelder det å være ærlig med seg selv.

 

En middagsmeny er et enkelt og nyttig verktøy med mange fordeler. Planlegg middagene for et par uker frem i tid, og ta en stor handletur der dere kjøper det som trengs for å lage mat for denne perioden. Legg inn noen dager med restemat, slik at eventuelle rester ikke havner i søpla.

 

Tips 3: Gjør restematen spennende og attraktiv

Det er som nevnt smart å legge inn en dag med restemat, kanskje hver fjerde eller femte dag, avhengig av hvor mye rester dere har. Når man tenker over det er jo restedag en gledens dag for alle rundt bordet: Alle kan få velge sin favoritt fra de forrige dagene! Lag restematen til en appetittelig buffet, og suppler gjerne med litt grønnsaker eller salat for å sørge for ekstra farger og knas på buffetmenyen.

 

Det går an å være kreativ med middagsrester, og det aller meste blir godt hvis du putter det i en ildfast form og sprer litt revet ost over. Kokte eller stekte grønnsaker kan fint moses og forsvinne inn i en suppe, eller du kan lage omelett med diverse rester i. Her er det bare å bruke fantasien og prøve seg frem!

Vil du prøve ut noen av våre oppskrifter på restemat, kan kanskje calzone med restematpastagrateng med urter eller tacosuppe være noe? Så godt kan det altså smake å redusere matsvinn!