Å bake kake eller gjærbakst virker kanskje ganske enkelt, men når alle ingredienser skal blandes sammen og stekes er det fort gjort at noe går galt. Uansett om du skal bake boller, rundstykker eller sjokoladekake, finnes det noen enkle tips som sikrer at du får et vellykket resultat.
1. Les oppskriften nøye
Før du setter i gang med bakingen er det lurt å lese gjennom hele oppskriften først. Da får du en oversikt over hva som skal gjøres og om du har alle ingrediensene du trenger. Det er fryktelig kjedelig om du halvveis ut i bakingen oppdager at du mangler for eksempel egg. Det er også fort gjort å blingse på en desiliter og en liter, eller en teskje og en spiseskje, så vær oppmerksom når du leser oppskriften både før du setter i gang og underveis i bakingen.
2. Temperer ingrediensene
Leser du oppskriften nøye ser du også om noen ingredienser bør romtemperes i forkant. Dette gjelder ofte egg og smør, så husk derfor å ta dette ut av kjøleskapet en god stund før du skal bake, gjerne et par timer før. Romtempererte egg gir bedre smak og luftigere bakst, og mykt smør blander seg bedre med andre ingredienser som sukker og mel. Om du har glemt å ta ut eggene eller smør så fortvil ikke, det finnes alltids nødløsninger. Legg da heller eggene i lunkent vann i et par minutter, og smøret kan du kutte opp i små terninger og kjøre maks et minutt i mikroen eller stekeovnen på svært lav varme.
Les også: Hvordan få luftige boller? Slik gjør du det
3. Bland riktige ingredienser med hverandre
Ikke for å skremme bort en nybegynner på baking, men baking er en kjemisk prosess som betyr at de gode, luftige og saftige kakene er et resultat av å blande riktige ingredienser til riktig tid. Rekkefølgen i oppskriften har en del å si for resultatet og bør derfor følges. Man kan grave seg nokså dypt ned i kjemien for å gjøre ting som proffene, men har du begrenset erfaring så holder det i massevis å huske på at det våte skal blandes med det våte og det tørre med det tørre.
4. Ikke bruk mer mel enn nødvendig
Mel er ferskvare og bør oppbevares tørt, mørkt og helst litt kjølig. Når du skal bake er det imidlertid best at melet er romtemperert. Når det kommer til mengden mel så bør man ikke nødvendigvis følge oppskriften slavisk fordi mel kan ha ulikt fuktighetsnivå. Derfor bør du justere med mer mel dersom deigen er løs og tilsette litt mer væske dersom den virker tørr. Ofte kan for mye mel føre til tørr bakst, og da er et supert triks å la kjøkkenmaskinen gå litt ekstra fremfor å fylle på med mer mel. Jo lenger man knar deigen, jo fastere vil den bli, uten å nødvendigvis tilsette mer mel.
5. Steking
For gjærbakst anbefales det å bruke over- og undervarme på ovnen. Om du skal lage brød bør disse stekes langt nede i ovnen, mens for eksempel boller og rundstykker stekes midt i ovnen. Lettere formkaker, som sukkerbrød, blir som regel vellykket enten de plasseres midt i eller nederst i ovnen. Når det kommer til steketid så kan jo dette variere veldig fra ovn til ovn, og man bør alltid bruke tiden oppgitt i oppskriften som veiledende. Det kan være lurt å sette «timeren» på noen minutter kortere enn det som står i oppskriften og holde et godt øye med baksten de siste minuttene. Dersom du er usikker på om baksten er ferdig kan du sjekke kjernetemperaturen med et steketermometer. Når termometeret viser 96 grader, er baksten gjennomstekt. Om du ikke har steketermometer kan du for eksempel bruke en strikkepinne og stikke denne gjennom baksten. Om det ikke henger igjen noe løs deig, er baksten ferdig.
Sist, men ikke minst, vær tålmodig – både når det gjelder elting, forheving, etterheving og steking. Det kanskje aller viktigste; senk skuldrene og forventningene til deg selv, og ha det gøy på kjøkkenet!
Om du, som mange andre, blir stresset av å skulle lage noe helt fra bunnen av så har vi i TORO mange supre ferdigmikser, som du gjerne kan bruke som base og lage din egen vri på. Vi håper du lar deg inspirere av oppskriftene våre under!